Handafdruk klimaathelden

Handafdruk - Wat is dat?

Bij de voetafdruk staan we stil bij de C02 uitstoot die ons dagelijks leven achterlaat. Het interessante hieraan? Jouw keuzes kunnen die voetafdruk beïnvloeden.

Maar laten we niet vergeten dat er ook zoiets is als de “handdruk.” Hier draait alles om onze bijdrage aan de maatschappij. Wat kun jij doen om een positieve impact te hebben op jouw omgeving?

Een impact door bijvoorbeeld samen bomen te planten in je gemeente. Of door een deelwagen in je buurt aan te vragen en te gebruiken. Of samen met je hobbyclub naar duuzame alternatieven te speuren. Dit kan kleinschalig zijn, of groter proporties aannemen. Vaak heeft een lokale handdruk het meeste effect heeft. 

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verandering
en dan die vraag aan een ander stellen

1. Actief burgerschap

Beginnen is gemakkelijk! Je kunt bijvoorbeeld petities ondertekenen die jouw steun verdienen. Maar waarom zou je het daarbij laten? Laat je stem horen en wijs op dingen die jou opvallen in je omgeving, groot of klein. Misschien heb jij wel het perfecte plekje in gedachten voor een nieuw bos of park. Aarzel niet om contact op te nemen met je gemeente en bespreek de mogelijkheden. Als je project aansluit bij natuurbehoud, kun je de hulp inroepen van organisaties zoals Natuurpunt, die actief zijn in heel Vlaanderen. Of zoek naar lokale initiatieven, zoals in Gent die gevelplanten en groene slingers promoten om de straten groener te maken.

Woon je in een straat zonder voet- of fietspad, of waar de verkeerssituatie onveilig is? Spreek dan je gemeente aan en betrek de lokale fietsersbond erbij. Veilige straten moedigen voetgangers en fietsers aan, waardoor ze sneller de fiets zullen pakken voor korte ritten.

Misschien zijn er nog geen deelauto’s in jouw gemeente? Schrijf naar de organisaties die deelwagens aanbieden en laat ze weten dat er vraag naar is. Als je van plan bent om iets bij een bedrijf te kopen maar je vindt dat ze te veel verpakking gebruiken, laat het hen dan weten via e-mail of hun klantenservice. En als jouw jeugdbeweging nog geen systeem heeft om tweedehands uniformen te kopen en verkopen, waarom zou je ze dan niet helpen opzetten?

Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop. Als er lokale initiatieven zijn die jou interesseren en waarbij je kunt helpen, ga ervoor! Kijk of er kansen zijn om klimaatvriendelijke verbeteringen aan te brengen. Het is geweldig om samen te brainstormen en leuke ideeën tot leven te brengen, vooral als je samen met je gemeenschap van de resultaten kunt genieten.

Als je iets wilt organiseren of ontwikkelen, controleer dan of er subsidies beschikbaar zijn voor jouw project. Gemeenten en overheidsinstanties zijn vaak enthousiaste supporters van klimaatacties en staan klaar om jouw initiatief te ondersteunen!

Ted talk – Katherine Hayhoe – Praten over het klimaat

2. Luister en praat

Luisteren en praten over het klimaat zouden eigenlijk net zo vanzelfsprekend moeten zijn als een kop koffie bestellen. Helaas is dat meestal niet het geval en kan het zelfs een tikkeltje beangstigend zijn. Maar waarom is dat zo, en wat kun je doen om de communicatie soepeler te laten verlopen?

Dit zijn vragen waar ik zelf ook geruime tijd over heb nagedacht. Uiteindelijk heb ik twee bronnen gevonden die me hebben geïnspireerd. De eerste is het boek ‘Hoop voor de aarde’ van Katharine Hayhoe. Ze benadrukt hierin het belang van het vinden van gemeenschappelijke grond met je gesprekspartner. Heb je beiden een passie voor buitensport? Zijn jullie allebei ouders? Wonen jullie in dezelfde buurt? Zodra je dat gemeenschappelijke punt hebt, heb je een solide basis om gemakkelijk en verbindend over het klimaat te praten, want de invloed van klimaatverandering is te vinden in vrijwel elk onderwerp.

De sleutel tot effectieve klimaatgesprekken is eigenlijk niet praten, maar actief luisteren. Dit blijkt vaak moeilijker dan gedacht, want we zijn vaak geneigd om direct advies en oplossingen te bieden. Toch is het waardevol om je gesprekspartner te vragen naar hun zorgen en wat zij zelf als mogelijke oplossingen zien.

Een andere inspiratiebron is Carbon Conversations. Hier heb ik geleerd over de do’s en dont’s als het gaat om klimaatgesprekken.

Bijvoorbeeld, timing is cruciaal voor een klimaatgesprek. Als je tante enthousiast vertelt over haar aanstaande vliegreis deze zomer, is dat niet het beste moment om te praten over duurzame reismogelijkheden. Als je dat toch doet, zet je haar meteen in de verdediging. Een beter moment is wanneer ze nog aan het nadenken is en niets heeft vastgelegd. Als je dan een gesprek begint over duurzaam reizen, kan ze hier open voor staan.

Een andere belangrijke tip is om zelf rustig en kalm te blijven. Gesprekken over klimaat roepen vaak sterke emoties op, zoals woede, angst, machteloosheid en verdriet. Als je jezelf zo voelt, kan de conversatie al snel stroef verlopen. Als je deze gevoelens bij je gesprekspartner opmerkt, erken ze dan en stel vragen zoals: “Ik heb het gevoel dat je je nu misschien bezorgd voelt. Klopt dat? Waarom?”

Denk na over wat je wilt bereiken met het gesprek. Wil je tot een gemeenschappelijke conclusie komen? Wil je concrete verandering aanmoedigen? Wil je je gesprekspartner aan het denken zetten? Probeer realistisch te zijn over wat haalbaar is.

Als je meer wilt leren over effectieve klimaatcommunicatie, is Klimaatcontact wellicht iets voor jou. Deze organisatie richt zich op klimaatcommunicatie en biedt trainingen aan. Het is zeker de moeite waard om eens te kijken!

3. Gebruik je superkracht

Wat? Heb ik een superkracht? Zeker wel! Misschien niet door muren heen kijken en vliegen, maar iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Benieuwd wat jouw superkracht is en hoe je deze kan inzetten? Klik op deze link. Ja deze hier. Klik. Klik.